Centrul de Transfuzie Sanguină
Bucureşti
Acasă   |   Noutăţi   |   Organizare laboratoare   |   Servicii medicale   |   Informatii publice   |   Anunturi   |   Contact

Prelevarea de sange este efectuată de către cadre medicale caificate; recoltarea se realizeaza cu truse sterile, de unica folosinta si se efectueaza sub supravegherea unui medic specialist.

Se recolteaza probe pentru testarea sangelui ,dupa care se recolteaza cei 450ml sange. Unitatea de sange colectata nu este transfuzata direct la primitor

După ce a fost prelevat de la un donator, sangele va fi fractionat in componentele sale şi calificat, înainte de a fi distribuit către spitale şi clinici, unde va fi transfuzat pacienţilor

Pregătirea: în timp ce probele de sange sunt analizate, pungile de sânge sunt transportate pe o platformă tehnică, unde sunt pregătite şi prelucrate produsele din sânge. Componentele sanguine de baza obtinute sunt:concetrat eritrocitar, concentrat trombocitar si plasma.

Componentele sanguine de baza obtinute sunt:concetrat eritrocitar , concentrat trombocitar si plasma .

 

Calificare:

Probele prelevate de la donator sunt analizate pe două axe: imuno-hematologie, şi depistare agenţi sau boli transmisibile prin sange(HIV / SIDA, hepatita B, hepatita C, sifilis, HTLV, nivelul ALT)

Validare şi distribuţie:

verificarea grupei sanguine in sistemul OAB si a Rh-ului, din tubulatura unitatii de sange
sangele si produsele din sânge preparate şi validate, sunt distribuite către spitale şi clinici, la cererea acestora.

Traseul pungii de sange:

1. Prelevarea

Fiecare donator trebuie sa completeze un chestionar referitor la modul sau de viata si la antecedentele medicale. Apoi merge la un medic care va hotara daca este sau nu apt de donare. In caz ca este apt de donare, recoltarea sangelui va fi efectuata de catre un cadru medical calificat.

2. Pregatirea

Fiecare punga de sange recoltata este transportata pe o platforma tehnica, unde sunt pregatite si prelucrate produsele din sange, prin filtrare (indepartarea leucocitelor), centrifugare si separare, obtinandu-se in final componentele sanguine: globule rosii, plasma si trombocite (plachete). Unui pacient care are nevoie de o anumita componenta a sangelui, nu i se va transfuza sange total, ci numai acea componenta de care are nevoie.

3. Calificarea biologica a sangelui donat

La inceputul recoltarii se preleveaza de la donator probe de sange care sunt analizate pe doua axe: imuno-hematologie si depistare agenti sau boli transmisibile prin sange (HIV/SIDA, hepatita B, hepatita C, sifilis, HTLV, nivelul ALT). Daca prin aceste teste se detecteaza vreo anomalie, punga de sange respectiva este marcata ca fiind non-conforma, iar donatorul este instiintat despre aceasta (corespondenta cu caracter confidential).

4. Distribuirea unitatilor de sange

Unitatile de sange sunt distribuite catre spitale si clinici unde este nevoie de ele. Produsele de sange au o durata de viata diferita:

trombocitele (plachetele) – 5 zile
globulele rosii – 42 zile
plasma – mai multe luni

 

Evitarea accidentelor transfuzionale

Inainte de a fi transfuzat bolnavului, se executa proba de compatibilitate majora intre sangele donatorului si cel al primitorului pentru a evita un accident transfuzional (conflict intre anticorpii primitorului si antigenele donatorului). In final se selectioneaza numai acele unitati de sange care sunt compatibile, astfel incat primitorul beneficiaza de cea mai eficienta terapie compatibila cu maximum de securitate. Este obligatoriu efectuarea grupei sanguine si a Rh ului la patul bolnavului inainte de a efectua transfuzia!