Centrul de Transfuzie Sanguină
Bucureşti
Acasă   |   Noutăţi   |   Organizare laboratoare   |   Servicii medicale   |   Informatii publice   |   Anunturi   |   Contact

Tipuri de donari

Donarea de sange total

O unitate de 450ml sange total reprezinta o donare, cantitate ce se reface (ca volum in 60 min., iar celular în 2-3 săptămâni).

In trecut, terapeutica transfuzionala se baza, in mare parte, pe utilizarea sangelui total ;astazi utilizarea acestuia este din ce in ce mai limitata pentru ca tendinta in terapeutica moderna este de a utiliza produsul sanguin labil specific (constituentii terapeutici ai sangelui) - indicat clinic.

Indicatii clinice: sangele intregral este folosit in cazuri de pierderi acute de sange, cum ar fi dupa un accident sau in timpul unei interventii chirurgicale.
Astfel, după colectare, cele trei componente majore - trombocitele, plasma şi celulele roşii din sânge - sunt separate, astfel încât acestea să poată fi transfuzate la mai multi pacienţii cu nevoi diferite. Rareori o persoană are nevoie de sânge integral.

Donarea de plasma

Există si alta forma de donare, numita "afereză", care utilizează o tehnică mai specializata: cu ajutorul unui separator de celule, diversele componente sanguine sunt sortate. Doar componenta necesara este colectata iar celelalte componente sanguine sunt restituite donatorului.

Prelevarea se face intr-un sistem autorizat, inchis, steril si apirogen. De asemenea trusele pentru recoltare sunt sterile si de unica folosinta.

Plasmafereza-tehnica recoltarii plasmei

Aceasta tehnica permite obtinerea unor cantitati mari de plasma fara anemierea donatorului, pentru ca ceilalti constituenti celulari sanguini sunt reinjectati donatorului.Procedura se desfasoara sub supravegherea medicului specialist ; durata unei asfel de proceduri este 50-60 minute

Intervalul dintre doua donari de plasma prin afereza (plasmafereze) trebuie sa fie de doua saptamani

Intervalul dintre o sedinta de plasmafereza si o donare de sange total trebuie sa fie de 4 saptamani

Intervalul dintre o donare de sange total si o sedinta de plasmafereza sa fie de minim o luna
Indicatii clinice a P.P.C prin afereza :tulburari de coagulare cu deficit multiplu de factori de coagulare, tratamentul purpurei trombocitopenice.

 

Donarea de trombocite

Citafereza - tehnica recoltarii trombocitelor

Deseori este nevoie de anumite componente ale sangelui cum ar fi trombocitele.
Exista un aparat automat care separa componentele sangelui inca din faza de donare.Prelevarea se face intr-un sistem autorizat, inchis, steril si apirogen; cu truse sterile si de unica folosinta.

Sangele este recoltat de la nivelul bratului, trombocitele sunt extrase imediat din sange, iar restul sangelui se reintoarce la donator. Prepararea se face cu sau fara intercalarea unui filtru pentru deleucocitare.

Intrucat majoritatea globulelor rosii se intorc la donator, intervalul dintre doua trombocitafereze este de 4 saptamani.
Indicatii clinice:

obtinerea concentratului trombocitar echivalent a 4-8 unitati trombocitare standard (obtinut din unitati de sange total de la donatori diferiti) este utilizat pentru bolnavii cu: transplant de ficat, medular,leucemii si alte tipuri de cancer.
obtinerea trombocitelor compatibile HLA cu primitorul

AUTOTRANSFUZIA sau "donarea" de sange autolog (pentru propria utilizare)

Ce este "donarea "de sânge autologa? Aceasta se referă la transfuzii în care donatorul de sânge şi destinatarul transfuziei estet acelaşi. Oamenii pot alege să facă acest lucru înainte de o procedura chirurgicala, în care probabilitatea de a avea nevoie de o transfuzie este mare.

Autotransfuzia-tehnica de recoltare, conservare si readministrare a sangelui propriu la pacientii care necesita o interventie chirurgicala programata, pentru a evita dezavantajele pe care le prezinta transfuzia cu sange de la donatori voluntari .

Multi oameni iau in considerare aceasta optiune pentru a se proteja de unele boli cu transmitere prin sange sau de reactiile de incompatibilitate asociate cu transfuziile de sange.

Anestezistul sau chirurgul pot prescrie donarea preoperatorie,in functie de starea de sanatate a pacientului.

Se vor putea preleva o unitate de sange pe saptamana, ultima unitate fiind prelevata cu 72 de ore inainte de interventie.

Unitatea de sange colectata se supune acelorasi teste de laborator ca si in cazul sangelui provenit din donarile voluntare. Pacientii trebuie sa primeasca un tratament cu fier per os inainte de prima prelevare si pana la operatie